Socialdans – Tips & Etikett

De flesta går danskurser för att de vill kunna gå ut och dansa, och det är en av grejerna som gör det så roligt och lockande med salsa. Här kommer några tips från oss som kan hjälpa både nybörjare och erfarna på vägen till att bli en glad, uppskattad social dancer.

OBS! Det finns ingen formell regelbok som man måste följa, utan se detta som förslag och tips från oss som är erfarna, på små och större detaljer som du kan tänka på.

 • Var välkomnande/inbjudande. Du är kanske ny i dansen, en annan är ny i staden/landet…
 • Alla bjuder upp, både män och kvinnor. Det finns ingen regel som säger att det bara är mannen som ska bjuda upp.
 • Du bjuder upp/tackar ja till en dans i taget. Det finns inga regler om flera danser på rad. Efter en låt kan du, om du vill dansa mer med samma person, fråga om hen vill dansa en låt till.
 • Undvik att ge ”tips” till din danspartner. Det är socialdans, inte lektion. Kom bara med synpunkter om din danspartner uttryckligen bett om det.
 • Kroppshygien 
  Var ren, ha rena kläder. Svettas du mycket, ta med ombyte. Tänk på att alla inte gillar din svettiga hud. Torka av dig om det behövs. Ha gärna med en liten duk i fickan – man svettas normalt jättemycket när man dansar till snabb kubansk salsamusik.
  Du kanske dansar nära. Munskölj/tuggummi/spray kan avhjälpa din vitlökskebab till lunch.
  Förare bör ha korta, vårdade naglar eftertsom sättet föraren håller följarens hand kan kännas obehagligt med vassa naglar. Och om föraren har långärmad skjorta med knappar i ärmen, veckla upp ärmarna eftersom knappen kan fasta i följares långa hår.
 • Följare: tänk även på att det kan vara lätt att fastna i långt hår. Smycken är fina, men ha inte för stora som din partner kan fastna i. Undvik ha håret i en lång tjock fläta för det blir som en hård piska i vissa snurrmoment, som kan göra rejält ont på andra.
 • Le, ha roligt, håll god min. Försök dansa färdigt en dans även om det inte fungerar optimalt (din danspartner ligger kanske på helt fel nivå jämfört med din nivå). Men, om din danspartner beter sig respektlöst mot dig, så kan du faktiskt avbryta dansen mitt i låten, och lämna. Men detta är jätteovanligt – de allra flesta är respektfulla och trevliga.

Att komma igång som nyböjare

 • Första gången du går ut på socialdans kan du bli både imponerad och lite avskräckt när ”alla” verkar dansa som proffs. Men då ska du tänka på att de kan faktiskt ha dansat i 10 år och därför är de duktiga. Ingen är född till en duktig dansare – även den bäste har varit nybörjare någon gång. Och det bästa sättet att själv bli bättre är att öva öva öva så mycket du kan, och att öva under socialdans är toppen!
 • Det kan kännas nervöst/jobbigt att våga bjuda upp första gången, så man kan hjälpa varandra, t.ex “du borde dansa med min kompis”. Våga bjuda upp, de allra flesta kommer tacka ja!
 • Man får tacka nej till en person/dans – det finns ingen regel som säger att man alltid måste tacka ja, men om du tackar nej – gör det gärna på ett snällt sätt, även om det innebär att du hittar på en undanflykt som t.ex. att du inte gillar låten, behöver vila eller lovade dansen till en annan. Det är onödigt att såra människor, ha empati för att personen som bjöd upp dig kanske samlade mod en lång stund. Vi är ute för att dansa och ha roligt, inte att knäcka folk.
 • Om någon tackar nej när du bjuder upp, älta inte! Gå vidare och fråga en annan person – skapa ingen “svart lista” över personer som för 3 år sedan tackade nej till att dansa med dig. Oftast är det inte personligt.
 • Respektera din danspartner och det avstånd den är bekväm med. Ovälkomna närmanden kan straffa sig. Gör bara det du känner dig bekväm med. Håll koll på dina händer (kubansk salsa är ingen tryckare).
 • Kom ihåg att salsa som socialdans är att betrakta mer som en sport än ett flörttillfälle. Seriösa dansare vet oftast detta, men “turister” på en latin/salsaklubb kan missförstå dina intentioner och tro att tacka ja till en dans = intresse av mer än en dans.
 • Alkohol. Håll koll på dig själv och dansa inte full. Att dippa och tappa din partner kan sluta illa. Kraftigt berusade människor är inte roligt att dansa med. Men ta gärna ett glas, se bara till att inte överdriva alkoholintaget om du även tänker dansa.
 • Placering: Om folk sitter är det oftast en signal att de vill vila eller inte dansa. Vill du dansa/bli uppbjuden så håll dig nära dansgolvet! Ett annat tips är att du behöver inte stå blickstilla som en staty om du väntar på en danspartner, du kan röra på kroppen även om du står solo och väntar på en ledig danspartner – då visar du med kroppen att du är sugen på att dansa.
 • Om du är turist i en stad och vill gå ut och dansa, men vet inte vilka du ska bjuda upp i en klubb, kolla om de har dansskor på sig = säkert tecken på “seriösa” dansare. OBS ingen garanti.
 • Duktiga dansare kommer i alla former och storlekar, anta inte att de mest vältränade/smala/långa personerna är de duktigaste dansarna på klubben (och tvärtom).
 • Mjuk förning och mjuk som följare. Det är ingen brottningsmatch.
 • Och slutligen: Glöm inte att ha roligt! Lycka till och vi ses på dansgolvet 💃🕺